25 November 2014

From Jolie To Pitt



“My wife got sick. She was constantly nervous because of problems at work, personal life, her failures and children. She lost 30 pounds and weighed about 90 pounds. She got very skinny and was constantly crying. She was not a happy woman. She had suffered from continuing headaches, heart pain and jammed nerves in her back and ribs. She did not sleep well, falling asleep only in the mornings and got tired very quickly during the day. Our relationship was on the verge of a break up. Her beauty was leaving her somewhere, she had bags under her eyes, she was poking her head, and stopped taking care of herself. She refused to shoot the films and rejected any role. I lost hope and thought that we’ll get divorced soon… But then I decided to act. After all I’ve got the most beautiful woman on earth. She is the idol of more than half of men and women on earth, and I was the one allowed to fall asleep next to her and to hug her. I began to shower her with flowers, kisses and compliments. I surprised and pleased her every minute. I gave her a lot of gifts and lived just for her. I spoke in public only about her. I incorporated all themes in her direction. I praised her in front of her own and our mutual friends. You won’t believe it, but she blossomed. She became better. She gained weight, was no longer nervous and loved me even more than ever. I had no clue that she CAN love that much.
And then I realized one thing: the woman is the reflection of her man.
If you love her to the point of madness, she will become it.
Brad Pitt”

Dear Poet-peteer

Champion your words before you become a poet.
Because people curse, and they tend to keep it as secret.

Eff-mean your words even with tears.
Because a poet is not a puppeteer.

21 November 2014

Zaman Kentot Tengah Wangi



Sedang menunggu Man Celak bersama violin sebelum sesi recording Simfoni Ketiak Berachun.

Location : Rooftop Findars, Jalan Sultan. 



17 November 2014

Ponti Sunti Di Malam Hari



Mengeluh jangan hari-hari
Bersedih jangan sampai ke pagi

Kan masih ada tangan kanan dan otak kiri? Apa yang kau nak lagi? Tak cukup dengan apa yang Tuhan kasi? Tunggu apa lagi hah Ponti?

Cari!


13 November 2014

Cheeky Chicky

The reason why I keep falling in love with the same animal again and again. 

10 November 2014

Adik. Kakak. Abang.

Sedang sepasang kekasih melayan perasaan masing-masing, diiringi alunan cerita Sixto dua minggu sebelum Hari Natal, si perempuan teringat akan mama dan abahnya yang sedang menghabiskan masa tua mereka di sebuah banglo yang masih belum habis dibayar.

Minggu depan, si perempuan bercita-cita tinggi untuk kembali berlari, di sebuah jambatan baru siap di kampung halamannya. Si perempuan lantas berniat mahu menjejakkan kaki di banglo itu.

Dua minggu lepas, adik bongsunya meminjam telefon bimbit rakannya di asrama, malu-malu minta hutang tuisyen yang tertunggak 10 bulan untuk dijelaskan. Adik bongsunya juga segan-segan minta wang RM400 untuk pertandingan orkestra yang bakal disertainya. Kebetulan, si perempuan baru dapat gaji. Jadi, separuh dari gajinya adalah rezeki si adik. Maka si kakak mengalah untuk perancangan yang belum ada persiapan.

Sedang Sixto mengeluh tentang hidup, muncul sebuah MPV hitam milik majikan yang pernah menjadi kenderaan si perempuan untuk ulang alik ke Publika, melintas laju betul-betul di hadapan si perempuan.

"You cakap abang you takkan makan kat tempat macam ni"

Si perempuan diam.

"Tengok, orang kaya pun datang makan kat sini"

Si perempuan masih diam. Kemudian bersuara.

"Raya hari tu I dah minta maaf dengan abang I"

TAMAT

05 November 2014

Hoax-er

You are so fucking nice and genius, until people cannot say fucking bad things about you, or even disagree with you.

Dominant
Disrespectful
Arrogant

Don't worry, people won't believe that 3 words. You are always, a Winner, to a Loser.

Wait, is it a reflection of my attitude?
Is it a reflection of my treatment?

Tips : Silence is the best reply for an argument.

04 November 2014

Sana Sini Sibuk!

Orang lain sana sini sibuk dengan anugerah, tapi dia sibuk tolong adik-adik tadika dan sekolah menengah.

Orang lain sibuk tunggu jemputan, tapi dia sibuk buat perancangan dengan kawan-kawan.

Orang lain sibuk ke salon nak cantikkan rambut, tapi dia sibuk paksa kekasihnya leraikan rambut.

Orang lain sibuk cari baju sponsor nak ke Seremban, tapi dia sibuk pilih-pilih shortpants nak ke LRT Ampang.

Orang lain sibuk dengan hashtag di media sosial, tapi dia sibuk tekan Nokia lampu picit sambil berbasikal.

Orang lain sibuk meredah trafik, tapi dia sibuk tekan radio pilih playlist.

Orang lain sibuk nak bikin filem screening luar negara, tapi dia sibuk berangan nak buat tayangan dekat kampung secara percuma.

Orang lain sibuk review Hanyut, dia sibuk menghembus balut.

Orang lain sibuk nak buat duit bila berkarya, tapi dia sibuk promote "an actor is also a thinker" beriya-iya.

Orang lain sibuk nak pentaskan semula naskah, tapi dia sibuk perah otak supaya idea dikerah.

Orang lain sibuk atur jadual nak shooting interview bagai, dia sibuk atur jadual ke Ayaq Hangat, Rumah Api, Findars ke Kebun Kaki Bukit bagai.

Orang lain sibuk berselfie dekat mall dekat restaurant mahal, dia sibuk bawak kawan-kawan berzina dengan kesemulajadian.

Orang lain sibuk merancang masa depan, tapi dia sibuk meraikan hari dan lupakan semalam.

Orang lain sibuk, dia pun sibuk. 
Maka jadilah mereka semua si penyibuk. 
Yang membezakan mereka, hanyalah pilihan untuk menikmati kebebasan.

Perempuan Penyibuk Yang Tersepit Dalam Dua Dunia (4 November 2014)





Vorfreude

How does it feels to swim in Amazon? 
How does it feels to study Shakespeare in college?
How does it feels to perform at Royal Albert Hall?
How does it feels to fly like Nightingale?
How does it feels to make love with Jesus?
How does it feels to travel with Nicholas Saputra?
How does it feels to sleep with Basheeba?
How does it feels to mollest Mother Thresa?


...how does it feels to be special and to get the attention?